Осврт у прошлост...

Стална изложба „Бољевачка кућа са почетка ХХ века“ настала је 2007. Године као пројекат који је делимично финансирао Секретаријат за привреду града Београда.

Изложба је постављена у кући аутора поставке Ђорђа Миловановића – шпицнаме Стајков.

– реч „шпицнаме“ је немачког порекла, и састоји се из две речи spitz (оштар, шиљаст, игла, заједљив) и речи name (име), када су те две речи спојене, преведене са немачког значе „надимак“, али у животу Сремаца има значење другог или помоћног презимена. – Ђорђе В. Ћирковић
.

Тако смо и дошли до шире познатог назива за ову изложбу „Стајкова кућа“.

Изложба представља покушај аутора да на кратко заустави време тј. врати посетиоца у двадесете године прошлог ХХ века и покаже како се живело у једној обичној сеоској – сељачкој кући у то време.

Имајући у виду да у Бољевцима заједно живе Срби и Словаци и ова изложба се састоји од по једне српске и словачке собе а све остало је заједничко: кухиња, соба успомена, штала, шупа, оруђе за рад у пољу и у домаћинству.

Чућете и занимљиву причу домаћина о изложеним предметима као и понешто интересантно из времена прошлог а везано са ово село, људе и прошло време.

Ако вам је ово довољно интересантно предлажемо да направите себи мали излет у Доњи Срем. 

Излет почиње на излазу из Јакова према Бољевцима. Десно са тог пута скрећете ка манастиру Фенек, на истом месту лево идете за салаш Стремен
После обиласка манастира и Салаша, долазите у Стајкову кућу у Бољевцима. Одавде идете до наутичког села „Бисер“ на обали реке Саве. Из Бољеваца идете до Прогара. Најпре до Бојчинске шуме и ресторана „Колеба“У шуми можете обићи и фарму свиња сорте мангулица на отвореном. На излазу из Прогара према Купинову на обали саве налази се одмаралиште „Тарзан плажа“. Све ово је у радиусу од 12 километара.

стајко

Добро дошли

Ђорђе Миловановић – Стајков